Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Akcija o opasnostima upotrebe pirotehnike i nezakonite upotrebe oružja

| Banja Luka | Ponedeljak, 17. decembar 2018.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi akciju čiji je cilj sprečavanje neovlašćene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja, a sve kako bi predstojeći božićni i novogodišnji praznici protekli u bezbjednom okruženju.

Sa ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a Srpske, u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama pojačaće kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno, vlasnici tih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

U ovoj akciji, policijski službenici MUP-a Republike Srpske su tokom prošlih novogodišnjih i božićnih praznika oduzeli  ukupno 40.415 komada (petardi - 39.514, rakete/vatrometi - 681, prskalice - 200, ostalo - 20), a prema Zakonu o prekršajima RS izdato je 11 prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Dio aktivnosti biće usmjeren i ka edukaciji mlađeg stanovništva o opasnostima upotrebe pirotehnike, te će sa ciljem edukacije djece i mladih, biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj. Namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti i nevladine organizacije.

Igre sa petardama nisu bezopasne i nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice. Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija, jesu djeca i maloljetnici. Prošle zime „u igranju“ sa petardama povrijeđena su dva maloljetnika na području Republike Srpske i oba slučaja se radilo o lakšim tjelesnim povredama.