Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banja Luka u novembru zadovoljavajuće

| Banja Luka | Petak, 21. decembar 2018.

    U Policijskoj upraviBanja Luka,21.12.2018. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesecnovembar2018. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković i načelnik Sektora policije Radenko Stakić.
      Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Željko Spasojević, koji je ukratko izložionajznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja zaključivši da je stanje na području Policijske uprave Banja Luka zadovoljavajuće.
      Načelnik Spasojević je naveo da je na području Policijske uprave Banja Luka u mjesecu novembru 2018. godine evidentirano 177krivičnih djela što je manje za 27,5% u odnosu na 2017. godinu kada su bila evidentirana 244 krivična djela, te da je ukupno riješeno 77,5%krivičnih djela.
      Načelnik Spasojević je pojasnio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 159 krivičnih djela, što je za 21,3%manje u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 202 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 75,6%. Evidentirano je 105 krivičnih djela protiv imovine, manje za 26,1% dok su u uporednom period  2017. godine  bila evidentirana 142 krivična djela i riješenost ovih krivičnih djela iznosi 64,2%.
      Prijavljeno je osam krivičnih djela protiv života i tijela, manje za 50% u osnosu na 2017. godinu kada je bilo evidentirano 16 krivičnih djela. Najbrojnije su „tjelesne povrede“ a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%.  Nema evidentiranih krivičnih djela Ubistava, naglasio je načelnik Spasojević.
      Načelnik Spasojević je saopštio da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivenopet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno pet izvještaja kojima je obuhvaćeno šest osumnjičenih lica. Podneseno je 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih opojnih droga.
     Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je pet krivičnih djela, podnesena su četiri izvještaja protiv 4 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 139.000,00 KM, saopštio je načelnik Spasojević.
      Evidentirano  je  66 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 34,7% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bio evidentiran 101 slučaj i  93  prekršaja, manje za 31,6% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bilo evidentirano 136 prekršaja, naveo je načelnik Spasojević.  
      Načelnik Spasojević je saopštio  da je evidentirano 326 saobraćajnih nezgoda što je manje za 9,2% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 359 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama  tri lica su smrtno stradala, dok su u uporednom periodu 4 lica smrtno stradala, 11 lica je teško povrijeđeno, dok je u uporednom periodu teško povrijeđeno 15 lica,  a  lakše su povrijeđena 63 lica, dok je u uporednom period lakše povrijeđeno 67 lica.
       Realizovane su četiri akcije iz oblasti kriminaliteta, 3 akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i 3 akcije iz oblasti javnog reda i mira, uspješno je obezbjeđeno 29 javnih okupljanja i 108 sportskih priredbi, zaključio je načelnik Spasojević.  
      Načelnik Novković je u svom izlaganju navedo da je u mjesecu decembru 2018. godine rasvjetljeno jedanaest krivičnih djela „Razbojništvo“ izvršenih na području Banje Luke i Laktaša u kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 24.100,00 KM.
     Načelnik Stakić je svojim izlaganjem saopštio da će se na području PU Banja Luka za vrijeme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika provoditi niz aktivnosti u cilju održavanja povoljnog stanje bezbjednosti. Aktivnosti će se realizovati kroz pojačano prisustvo policijskih službenika na lokacijama gdje će se okupljati veći broj građana radi obilježavanja praznika kao i kroz pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaja sa posebnim akcentom na kontrolu prisutva alkohola u organizmu i brzinu kretanja vozila, naveo je načelnik Stakić.
       Načelnik Stakić je apelovao na građane da na dostojanstven način proslave novogodišnje i božićne praznike, a na učesnike u saobraćaju posebno vozače da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola i da poštuju saobraćajne propise tespriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed prekomjernog konzumiranja alkohola, nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja, a za šta su i zakonima predviđene sankcije., skrećući posebna pažnju roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.