Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Smanjen broj krivičnih djela kao i prekršaja javnog reda i mira

| Mrkonjić Grad | Petak, 21. decembar 2018.

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 21.12.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec novembar 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika    
      Policijske uprave
Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
      Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić koji je istakao da u novembru mjesecu 2018. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kaoni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.
      Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano devet krivičnih djela, manje za 12 krivičnih djela ili 57,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je
osam krivičnih djela su iz oblasti krivičnih djela opšteg kriminaliteta i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi88,88%,a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi80%.

        U novembru mjesecu 2018. godine evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Tomprilikom evidentirano je 14 prekršaja, gdje se ogleda smanjenje za 3 prekršaja ili 17,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da je evidentirano 15 saobraćajnih nezgoda, manje za osamsaobraćajnih nezgoda ili 34,8% u odnosu na uporedni period. Evidentirane su četiri saobraćajne nezgode sa nastradalim licima i 11 sa materijalnom štetom. U posmatranom periodu nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim, kao ni sa teško povrijeđenim licima, dok su evidentirane četiri saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima.
        Načelnik Milekić je uputio apel za sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i da svojim ponašanjem  u saobraćaju doprinesu većoj bezbjednosti saobraćaja, sa naročitim naglaskom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Istakao je da su u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja nastavljene preventivno represivne aktivnosti sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila, kontrolu posjedovanja zimske opreme u vozilu, kao i kontrolu vožnje pod uticajem alkohola.