Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Učenici upoznati sa opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava

| Gradiška | Utorak, 25. decembar 2018.

       Obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava kao i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pripadnici Policijske uprave Gradiška, započeli su sa preventivnim aktivnostima, a kako bi građani nastupajuće praznike proslavili u bezbjednom okruženju, i na miran i dostojanstven način.
        U Osnovnoj školi ,,Vasa Čubrilović“ u Gradišci, danas su održana edukativna predavanja učenicima, a sve sa ciljem da se na adekvatan i njima prilagođen način ukaže na činjenicu da ne postoji bezopasna pirotehnika i da petarde nisu igračke, te da su pirotehnička sredstva posebno opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenim prostorima. Takođe, upoznati su i na posljedice i tjelesne povrede koje pirotehnička sredstva mogu da prouzrokuju (obično stradaju šake, prsti i oči a najčešće je riječ o dubokim povredma i opekotinama).
          Edukativna predavanja u proteklom periodu održana su u više osnovnih i srednjih škola na području opština Gradiška i Srbac, a ista će se nastaviti i u narednom periodu, a takođe će se ostvariti i saradnja sa nadležnim inspekcijskim organima, sa ciljem vršenja pojačanih aktivnosti na sprečavanju neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.
          Podsjećamo da je članom 29. stav 6. Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda  mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine. Istim zakonom predviđene su novčane kazne za fizičko lice ood 300-1500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 500 KM, i drugo privredno društvo ili pravno lice od 1000 do 3000KM.
        Članom 14. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2000 do 6000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1000 KM.
Još jednom pozivamo građane da novogodišnje i božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao niti u zatvorenim prostorijama. Posebnu pažnju skrećemo roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, odnosno ,, Petarde nisu igračke i samo sekund nepažnje dovoljan je da zauvijek pokvari vaše djetinjstvo“, a da roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika.