Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška u prethodnoj godini zadovoljavajuće

| Gradiška | Petak, 25. januar 2019.

       U Policijskoj upravi Gradiškadanas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultata rada za proteklu 2018. godinu. Konferenciji su  prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Miloš Brkić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Željko  Puzić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.
       Načelnik Brkić istakao je da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiškaza proteklu 2018. godinu zabilježen pad evidentiranih krivičnih djela za 5,5%, manji je broj narušavanja javnog reda i mira za 10,5% (nije evidentirano nijedno narušavanje JRM  sa 5 ili više lica dok  su u 2017. godini evidentirana dva narušavanja JRM  sa pet ili više lica). Broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda je u blagom porastu za 5,9% (evidentirano je šest saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim  licima, dok je u 2017. godini evidentirano  osam  saobraćajnih nezgoda u kojima je osam lica smrtno stradalo).
       Sagledavajući statističke pokazatelje po svim segmentima, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće, a takođe u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti (osim krivičnog djela ,,Teško ubistvo“ u Liskovcu).
         Načelnik je dodao da su u toku 2018. godine, policijski službenici uspješno  obezbijedili 205 javnih okupljanja i 504 sportske priredbe, a obzirom  da su u 2018. godini održani opšti izbori, uspješno je izvršeno obezbjeđenje svih štićenih ličnosti, svih predizbornih skupova (ukupno 88 predizbornih skupova) kao i obezbjeđenje biračkih mjesta u toku izbornog dana. U posmatranom periodu policijski službenici su u 270 slučajeva upotrijebili silu i  zabilježena su tri slučaja napada na policijskog službenika. Lake tjelesne povreda  zadobila su četiri policijska službenika, a protiv osam lica podnesen je izvejštaj nadležnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo ,,Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.
        Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Željko Puzić istakao je da od ukupno evidentirana 363 krivična djela, 322 krivična djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta što je takođe manje  za 5,3% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 340 krivičnih djela. 13 krivičnih djela evidentirano je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 11 krivičnih djela evidentirano je iz oblasti privrednog  kriminaliteta od kojih su 2 krivična djela po KZ BiH, i evidentirano je 17 krivičnih djela iz obalsti bezbjednosti saobraćaja.
       Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je rasvijetljeno258 krivičnih djela. Procenat ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 79,6%, dok je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po NN 62,5%.  Nadležnom tužilaštvu podnesena su 284 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 276 lica.
      U posmatranom periodu  prijavljeno je190 krivičnih djela protiv imovine. Manji je broj krađa za 30 krivičnih djela ili 39%, kao i teških krađa za jedno krivično djelo ili 1,3%. U analiziranom periodu evidentiran je manji broj imovinskih krivičnih djela za 11 krivičnih djela ili za  5,5% u odnosu na uporedni period 2017. godine. Ukupno je rasvijetljeno 133 ili 68,9% imovinskih krivičnih djela, a 95 krivičnih djela ili 61,3 % je rasvijetljeno po nepoznatom izvršiocu.
      Zaprimljeno je 20 prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, i to 17 lake tjelesne povrede, dvije teške tjelesne povrede i jedno krivično djelo ,,Ubistvo“ u pokušaju. Ravjetljenost krivičnih djela protiv života i tijela iznosi 100%.
       Operativnim radom policijskih službenikaotkriveno je 13 krivičnih djela i 13 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 1053.22 grama marihuane; 54 komada stabljike kanabisa; 16 komada sjemenki kanabisa i 1 komad tablete ekstazi, a 13 lica je lišeno slobode.
       Otkriveno je 11 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a podneseno je osam izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 14 lica. Navedenim krivičnim djelima pričinjena je ukupna materijalna šteta u uznosu od oko 202 000 KM.
      U posmatranom periodu sprovedeno je niz operativnih akcija koje su rezultirale rasvjetljavanjem više imovinskih krivičnih djela, kojom prilikom je nadležnom tužilaštvu podneseno 13 izvještaja protiv 23 lica.
      Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković  istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano ukupno229 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 10,5% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 256 narušavanja. Takođe, broj počinjenih prekršaja je manji za 14,3% ili u odnosu 305:356, a koji su sankcionisani podnošenjem 111 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 158prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 325 lica, među kojima je 35povratnika i 13 maloljetnika.
      Evidentirane su 542 saobraćajne nezgode, što je više za 5,9% u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 512 nezgode. Od ukupno evidentirano 542 nezgode, 161 nezgoda je sa posledicama po lica, a 381 nezgoda sa materijalnom štetom. 6 lica je smrtno stradalo (u 2017. godini 8 lica), 38 lica je zadobilo teške tjelesne povrede ( u 2017. godini 56 lica), a 178 lica je zadobilo lake tjelesne povrede ( u 2017. godini 152 lica).
      Od ukupno 542 saobraćajnih nezgode neprilagođena brzina kretanja vozila bila je uzrok u 23,1 % ili u 125 saobraćajne nezgode, teapelujemo na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajne propise, naročito one koja se odnose na ograničenja brizine kretanja vozila.
Ukupno je evidentirano11311 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani sa 241 zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 10105 prekršajnih naloga.
Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja Policijska uprava Gradiška konstantno realizuje akciju kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je iz saobraćaja isključeno 1030 vozača, od toga 684 vozačaje isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 298 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, 1 vozač je isključen zbog upravljanja pod dejstvom droga i iz ostalih razloga isključeno  je 47 vozača.
Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 490 vozila. Na vanredni tehnički pregeled upućena su 138 vozila, od kojih je 53 neispravno, 78 je odbilo da se podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, dok je sedam vozila bilo tehnički ispravno.
       Načelnik Trifković je dodao da su novogodišnji i božićni praznici protekli bez incidenata i događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana.

       Na području Policijske uprave Gradiška u toku 2018. godine evidentirano je 299 migranata. Policijski službenici preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom,  te ovom prilikom apelujemo građanima da u slučaju zapažanja sumnjivih lica koja upućuju na migrante o tome odmah obavijeste ovu Upravu lično ili besplatnim pozivom na ,,122“.
      Načelnik Brkić se zahvalio svim novinarima na profesionalnoj saradnji, kao i objektivnom i blagovremenom izvještavanju o svim bitnim informacijana u prethodnom periodu, a sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.