Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Oštetio budžet Republike Srpske i vanbudžetske fondove Republike Srpske za 3.574.617, 39 KM

| Doboj | Petak, 01. februar 2019.

       Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 31.01.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli su Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala M.G. (1949) odgovornog lica u pravnom licu, zbog  sumnje da je izvršilo krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i krivično djelo „Nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica“.
       Za prijavljeno lice M.G. postoji sumnja da je kao odgovorno lice u pravnom licu iz Dervente, u namjeri da tom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od početka januara 2014. do kraja decembra 2015. godine, prekršilo zakon i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom, izbjeglo poslovanje preko blokiranih žiro-računa po rješenjima poreske uprave o prinudnoj naplati izvršenjem na novčana sredstva za poreske obaveze, usmjeravalo uplate gotovog novca na blagajnu, te od tih sredstava odoborilo korišćenje istih u druge svrhe a ne za plaćanje prioritetnih poreskih obaveza. Takođe, za isplaćene neto plate u toku 2014. i 2015. godine, izbjeglo je prijaviti poreske obaveze i plaćanje preko blokiranih žiro-računa, te je  određena plaćanja vršilo putem ugovora o asignaciji sa drugim privrednim društvima. Navedenim radnjama je  prouzrokovalo nesposobnost pravnog lica da pravovremeno plaća dospjele poreske obaveze.

       Na navedeni način je za budžet Republike Srpske i vanbudžetske fondove Republike Srpske nastupila materijalna šteta u ukupnom iznosu od 3.574.617, 39 KM, a za isti iznos je privredno društvo iz Dervente ostvarilo protivpravnu imovinsku korist.