Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Smanjen broj krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira

| Mrkonjić Grad | Utorak, 26. februar 2019.

      U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 26.02.2019. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec januar 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
      Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić koji je istakao da u januaru mjesecu 2019. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kaoni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.
        Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 8 krivičnih djela, manje za 7 krivičnih djela ili 46,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je 7 krivičnih djela su iz oblasti krivičnih djela opšteg kriminaliteta i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Sva evidentirana krivična djela u januaru mjesecu 2019. godine su i rasvijetljena, te koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela, kao i koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi100%.
         U januaru mjesecu 2019. godine evidentirano je 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za petili 31,3% nego u uporednom periodu. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 15 prekršaja, gdje se ogleda smanjenje za pet prekršaja ili 25%.Od ukupnog broja prekršaja sedam je evidentirano u ugostiteljskim objektima ili neposredno ispred ugostiteljskog objekta, pet na ulici-trgu i tri na ostalim mjestima.
        Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da je evidentirano 25 saobraćajnih nezgoda, više za pet nezgoda ili za 25% u odnosu na uporedni period. Evidentirano je smanjenje broja nastradalih lica za 80%. U posmatranom periodu nije bilo poginulih, kao ni teško povrijeđenih lica dok je u uporednom periodu jedno lice poginulo, a dva lica su teže povrijeđena gdje se ogleda smanjenje od 100%. Lakše su povrijeđena tri lica gdje se takođe ogleda smanjenje i to za devet lica ili 75%.