Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Krivičnim djelima protiv privrede i platnog prometa pričinjena šteta veća od 2 miliona KM

| Banja Luka | Srijeda, 29. maj 2019.

       Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavili su danas Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv lica inicijala M.N. (1943) iz Doboja i privrednog društva iz Doboja, zbog sumnje da su počinili krivična djela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ iz člana 263., „Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“ iz člana 391. i „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“ iz člana 379. KZ RS.
     Naime, lice inicijala M.N. se sumnjiči da je kao osnivač i direktor privrednog društva iz Doboja, u namjeri prikrivanja nezakonite eksploatacije mineralnih sirovina, svojim potpisom i pečatom Društva, ovjerilo Ugovor o poslovnoj saradnji sa neistinitim sadržajem, te navedeni falsifikovani ugovor predočavalo nadležnim inspekcijskim organima prilikom inspekcijskog nadzora.
       Takođe, na osnovu ovog ugovora, lice je u vremenskom periodu od januara 2014. do decembra 2018. godine, kršeći odredbe Zakona o vodama Republike Srpske, organizovalo, vodilo i nadziralo iskop i dislokaciju mineralne sirovine - riječnog šljunka, a zatim u ime i za račun navedenog privrednog društva iz Doboja, izvršilo dalju prodaju šljunka drugim privrednim društvima, za što su ispostavljane fakture i izvršena naplata.
        Navedenim radnjama je privrednom društvu iz Doboja pribavljena protivpravna imovinska korist uukupnom iznosu od preko 2.000.000 KM.