Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Prijem ministra Lukača za učesnike misije

| Banja Luka | Srijeda, 29. maj 2019.

Povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač organizovao je danas, u Banjaluci, prijem za pripadnike MUP-a Republike Srpske - učesnike mirovnih misija.
Ministar Lukač je rekao da u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, širom svijeta, trenutno učestvuje 11 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i to sedam  u Južnom Sudanu, tri na Kipru i jedan u Kongu.
Ministar je istakao da je njihov rad prepoznat, uspješan i zapažen, zbog čega će i dalje imati podršku republičkih institucija, te dodao da MUP Republike Srpske radi na tome da veći broj policajaca učestvuje u tim misijama.
Policijski službenik Policijske uprave Bijeljina Gordana Mitrović, koja je tri godine učestvovala u mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu, rekla je da je to bilo nemjerljivo iskustvo i velika čast i odgovornost jer je predstavljala državu i MUP Republike Srpske.
Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Miroslav Milojević, koji je ispred MUP-a Republike Srpske posljednjih godina profesionalno radio za policiju UN kao ekspert za borbu protiv transnacionalnog kriminaliteta, rekao je da policija Republike Srpske ima kvalitetan kadar koji može ravnopravno da radi sa kolegama iz cijelog svijeta.
Pripadnici MUP-a Republike Srpske u mirovnim misijama učestvuju od 2000. godine i do sada su bila 83 redovna, poluprofesionalna i profesionalna angažmana u Istočnom Timoru, Liberiji, Kipru, Sudanu, Južnom Sudanu, Kongu, Gvineji Bisao i Brindiziju.