Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Realizovana druga obuka za suzbijanje diskriminacije nad pripadnicima romske populacije

| Banja Luka | Petak, 28. jun 2019.

 
       Udruženje Mreža žena Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom, je juče, 27. juna na Jahorini, realizovalo edukaciju u okviru projekta „Suzbijanje diskriminacije nacionalnih manjina i kršenja prava romske djece“ za policijske službenike MUP-a Republike Srpske, Mreže žena i pripadnike Policije Brčko Distrikta.
      Teme navedene edukacije bile su romska istorija, tradicija i običaji, psihološki pristup žrtvama romske populacije kao ranjivoj kategoriji, pojam i posljedice predrasuda, specifičnosti krivičnih oblasti u kojima se Romi najčešće pojavljuju kao žrtve ili izvršioci, kao i unapređenje saradnje policije sa romskom zajednicom.
      Edukatori su bili pripadnici MUP-a Republike Srpske i Udruženja „Romska djevojka – Romani Ćej“ iz Prnjavora.
       Projekat Mreže žena i MUP-a Republike Srpske provodi se u sklopu poziva „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH, a s ciljem suzbijanja diskriminacije i podizanje nivoa lične bezbjednosti Roma i Romkinja sa naglaskom na zaštitu romske djece kao žrtava asocijalnih pojava i kriminaliteta, najčešće trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije i prosjačenja.