Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Preventivne mjere zaštite imovine u vrijeme godišnjih odmora

| Mrkonjić Grad | Utorak, 09. jul 2019.

      Policijska uprava Mrkonjić Grad apeluje na građane da, imajući u vidu da je počela sezona godišnjih odmora, preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaštitili od nasilnih upada u stanove i krađe imovine.

S obzirom da su ljetni  mjeseci već nastupili,  vrijeme kada većina građana odlazi iz svojih domova radi korištenja godišnjeg odmora i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove, želimo da skrenemo pažnju da svako od vas, na određen način može da učestvuje u sprečavanju takvih aktivnosti kriminogenih lica.

Ukoliko putujete na godišnji odmor obavijestite svoje komšije ili rođake o tome kako bi obratili više pažnje na vašu imovinu. Ne spuštajte roletne do kraja i ne ostavljajte prozore i balkonska vrata otvorene, osigurajte dodatno brave ukoliko ste u mogućnosti, a ključeve stana, garaže i drugih objekata ne ostavljajte ispod otirača, u saksijama, obući i slično. Takođe, savjetujemo da novac i nakit povjerite banci ili bližoj rodbini na čuvanje.

Apelujemo posebno na građane da ne postavljaju statuse  i fotografije na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima o svom odsustvu i lokacijama.

Ovo su samo neki od savjeta kojih bi se trebali pridržavati jer sprečavanje vršenja krivičnih djela je odgovornost svih i ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona „122“, jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknuizvršioca na djelu.