Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Istočno Sarajevo | Srijeda, 14. avgust 2019.

       U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovdstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekli mjesec tekuće godine.
       Zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo Igor Kušić ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao zadovoljavajuće kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira tako i u oblasti saobraćaja.
        Istakao je da su u mjesecu julu na teritoriji Policijske uprave Istočno Sarajevo održane mnogobrojne sportske i kulturne manifestacije kao što su „56 Međuopštinske omladinske sportske igre“, u kojim je učestvovalo 2000 sportista iz 30 opština, gdje je prisustvovalo oko 10 000 posjetilaca, zatim Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi gdje su prisustvovali ministri vanjskih poslova iz više zemalja,  visoke delegacije učesnica
SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, održana je takođe i sportska manifestacija biciklističkog takmičenja „Trka kroz Srbiju“, koja je održana u organizaciji Biciklističkog saveza Republike Srpske.Obezbjeđenje navedenih manifestacija vršeno je po prethodno sačinjenom planu obezbjeđenja i sa bezbjednosnog aspekta proteklo je bez incidenta, dok su policijski službenici pokazali visok stepen profesionalizma i ličnog zalaganja u obezbjeđenju ovih manifestacija dodao je zamjenik načelnika Uprave.
      
Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u mjesecu julu registrovana su 53 krivična djela, podneseno 43 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 44 lica od kojih je 13 povratnika u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.
      
Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 86,8%, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatim počiniocu 65. Rasvijetljeno je 13 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu od ukupno prijavljenih 20.
       Popović ističe da je od ukupnog broja krivičnih djela, 45 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 84,9 % i da je najveći broj tih djela iz oblasti imovinskih delikata
         Registrovana su tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, te su podnesena tri izvještaja tužilaštvu, protiv tri lica. U pitanju su krivična djela Nedozvoljena trgovina, Nesavjestan rad u službi i Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.
      
Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge registrovana su tri krivična djela,  dostvaljena dva  izvještaja tužilaštvu, protiv tri lica. Ukupna količina pronađene i oduzete opojne droge u ovom mjesecu je iznosila: 16 kg i 672,84 grama marihuane, šest kilograma i 575,33 grama amfetamina- SPIDA, 7841 tableta „ekstazija“, jedan kilogram i 395,33 grama opojne droge „MDMA“, 4,44 grama kokaina i 0,80 grama heroina. Podnesena su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato pet prekršajnih naloga.
       
U julu tekuće godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 34 narušavanja javnog reda i mira i  44 prekršaja iz ove oblasti, protiv 38 lica, za koja je podneseno šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 32 prekršajna naloga, navodi načelnik Sektora policije Milan Čvoro.
        
Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad, vrijeđanje, nepristojno ponašanje, uživanje opojne droge i dr.
       
Dogodilo se 68 saobraćajnih nezgoda, ili za 13,9,% manje u odnosu na isti period prošle godine kada je zabilježeno 79 nezgoda. Dogodila se jedna saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, pet saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama lica, 13 sa lakšim povredama i 49 nezgoda sa manjom materijalnom štetom.
      
Registrovano 2.834  prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 137  vozača i 32 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 89 slučaja, zatim zbog vožnje prije sticanja zakonskog prava na upravljanje vozilom u 25 slučaja, kao i zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata u 16 slučaja.
     
Nadležnom tužilaštvo dostavljena su dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dodao je načelnik Čvoro.