Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad u julu mjesecu 2019. godine stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Petak, 16. avgust 2019.

       U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 16.08.2019. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac i načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić.
        Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Mrkonjić Grad Branislav Karaulac koji je istakao da u julu mjesecu 2019. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kaoni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.  U mjesecu julu 2019. godine policijski službenici obezbjeđivali su veći broj javnih skupova koji su sa bezbjednosnog aspekta protekli bez incidenta.
Zamjenik načelnika je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 17 krivičnih djela, manje za 2 krivična djela ili 10,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je 15 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 1 krivično djelo privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz oblasti krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 88,23%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 77,77%.
U julu mjesecu 2019. godine evidentirano je 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 8ili 32% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 28 prekršaja, više za 1 prekršaj ili 3,7%. Prekršaje je počinilo 28 lica, od kojih je 1 povratnik i 1 maloljetnik.
Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, zamjenik načelnika je istakao da je evidentirano 29 saobraćajnih nezgoda, što je na istom nivou kao i prethodne godine. Evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, u kojima je 1 lice poginulo i 7 lica zadobilo lakše tjelesne povrede, dok nije bilo saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima.
Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno   166 (97) vozača, više za 69 vozača ili 71,1% u odnosu na isti period prethodne godine, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola 162 (87) vozača, 3 (7) zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 1 (3) iz ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 55 (16)  vozila, više za 39 u odnosu na uporedni period, od čega 9 (6) zbog tehničke neispravnosti, 26 (7) zbog isteka registracije preko 30 dana i 20 (3) iz ostalih razloga.
        Na kraju, Karaulac je apelovao na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.