Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Na području PU Foča zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

| Foča | Ponedeljak, 26. avgust 2019.

 U Policijskoj upravi Fočadanas 26.08.2019.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul tekuće godine. Novinarima se obratio načelnika Policijske uprave Kostović Velimir i   načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav.
       Načelnika Kostović je  istakao da je  na osnovu svih parametara iz  oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča, na zadovoljavajućem nivou. Istakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
         Istakao je da je u julu mjesecu smanjenje krivičnih djela za oko 30%, naime evidentirano je ukupno 19 krivičnih djela i sva krivična djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podneseno je  18 izvještaja protiv 17 lica. Maloljetnih izvršilaca nije bilo. Evidentirano je pet krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu od kojih  su tri krivična djela rasvetljena, pa koeficijnet rasvetljenosti po NN izvršiocu iznosi  60%, dok koeficijent ukupne rasvetljenosti iznosi oko 89,5%.
      
Načelnik je napomenuo da je u mjesecu julu bilo mnogo javnih okupljanja od kojih su dva međunarodnog karaktera i to „OK Fest“ i „Fudbal frends“, na kojima je prisustvoavo veliki broj građana, ali da su svi protekli mirno i bez incidenata, te da se zahvaljuje građanima i organizatorima na dobroj  saradnji.
      
Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano povećanje narušavanja javnog reda i mira za 5,4 %, kao i broja prekršaja za 7,5%. Za zabilježena je 43 prekršaja , uručeno je 40  prekršajnih naloga dok je u tri slušaja podneen Zahtjev za pokretanja prekršajnog postupka. Nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počiniocaprekršaja.Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.
       
Načelnik Krunić je izjavio da su u mjesecu julu evidentirana 31 saobraćajna nezgoda iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je  za 20,5% manje u odnosu na isti period prethodne godine.Evidentirane su 4saobraćajne nezgode sa nastradalim licima  i 27 s/n sa materijalnom štetom. Nije  bilo  saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok su  sve 4 saobraćajne nezgode sa nastradalim bile   sa  lakše povređenim licima.Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2019. godine iz saobraćaja je isključeno 95 vozača od čega 78 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 11 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, zbog upravljanja pod dejstvom droga i 2 ostalo. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 37 vozila od čega 18  zbog isteka registracije preko 30 dana, a 17 zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.
        U posmatranom periodu evidentirano je  pet nasilja u porodici, od kojih je jedno krivično djelo, a četiri su prekršaja, što predstavlja povećanje iz ove oblasti za oko 400%.
      
U mjesecu julu tekuće godine preventivnim radom policije i preduzetim mjerama i radljama evidnetiran  je 41 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, gdje je protiv 39 lica podnešene prekršajne prijave za prekršaje Konzumiranje opojne droge i Posjedovanje opojne droge , a kojom prilikom je pronađeno 25 grama marihuane i  4 kom ekstazija.
       Takođe je naveo da je u toku turistička sezona i da se i dalje planski   preduzimaju  adekvatne mjere i radnje  da se turistička sezona odvija uredno, dok se  od danas preduzimaju mjere i radnje na području koje pokriva naša policijske uprava, u sklopu republičke akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ koja će se realizovati kroz tri segmenta i traje sve do 20.09.2019.godine, kroz razne aktvinosti policijskih službenika.