Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U mjesecu avgustu nije bilo izvršenih teških krivičnih djela

| Banja Luka | Srijeda, 18. septembar 2019.

         U Policijskoj upraviBanja Luka,18.09.2019. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust 2019. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Sektora kriminalističke policije, PU Banja Luka Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije - PU Banja Luka, Radenko Stakić.
    
Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 9,2% manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2018. Godine od kojih je ukupno riješeno 86,4 %, a po nepoznatom  izvršiocu rasvjetljeno 70,8% krivičnih djela.
       
Nije bilo evidentiranih ubistava, razbojništava, otuđenja skupocjenih vozila, kao ni krivičnih djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti.
      
Evidentirano je 8,2% manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a neznatno je povećanje saobraćajnih nezgoda i to za dvije, evidentirano je 369 saobraćajnih nezgoda, a u uporednom periodu 2018. godine evidentirano je 367 saobraćajnih nezgoda.
     
Realizovane su akcije iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, a uspješno je obezbjeđeno 38 javnih okupljanja, obezbjeđenje manifestacije „54 Kočićev zbor“, koji se održavao na više lokacija, kao i brojni koncerti muzičkih manifestacija, kao i 66 sportskih priredbi.
      
Na pomenutim manifestacijama nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu kao ni izvršenja teških krivičnih djela, a imajući u vidu navedeno,stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće zaključio je načelnik Brkić.
      
Načelnik Sektora kriminalističke policije - PU Banja Luka Jovan Stojičić je izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u mjesecu avgustu tekuće godine evidentirano 9,2% manje krivičnih djela i to 139, dok su u uporednom period 2018. godine bila evidentirana 153 krivična djela.
     
Ukupno je riješeno 86,4% ili 121 krivično djelo, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 70,8 % ili 46 krivičnih djela. 
Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je za 13,2% manje krivičnih djela tj. 125 dok su u uporednom periodu 2018. godine bila evidentirana 144 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 84,9 %. 
Iz oblasti imovinskog kriminaliteta, evidentirano je za 14,3% manje krivičnih djela tj. 66 dok je u uporednom periodu 2018. godine bilo evidentirano 77 krivičnih djela. Riješenost ovih krivičnih djela je 79,1% , a bitno je istaći i smanjenje teških krađa za 60 %.
Prijavljeno je za 44,4% manje krivičnih djela protiv života i tijela tj. 10, dok je u uporednom period 2018. godine bilo evidentirano 18 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 90%.
U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je sedam krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno sedam izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica. Podneseno je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzete su i određene količine materije koje asociraju na opojne droge marihuanu, amfetamin, spid, ekstazi i kokain zaključio je načelnik Stojičić.
Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da je unavedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka a ediventirano 8,2 %  slučajeva narušavanja javnog reda i mira i to 67, dok su u uporednom  periodu evidentirana 73 slučaja.  
Evidentirano je za 7,5% povećanje prekršaja u odnosu na uporedni period 2018. godine, (86 prekršaja), a bilo (80), a povećanje se odnosi na prekršaje po Zakonu o javnom redu i miru i to svađa, vika i vriska i nepristojno ponašanje, evidentirano je 8, a u uporednom periodu su bila evidentirana 2.
Neznatno je povećanje saobraćajnih nezgoda, evidentirano je 369 saobraćajnih nezgoda, a u uporednom periodu je bilo evidentirano 367 saobraćajnih nezgoda.
U ovim saobraćajnim nezgodama šest lica je smrtno stradalo, a u uporednom periodu osamlica je smrtno stradalo, 12 lica je teško povređeno, što je na uporednom nivou, a 55 lica je lakše povređeno, dok je u uporedno periodu 80 lica lakše povrijeđeno.
Iz saobraćaja su isključena 63 vozila, 736 vozača, od kojih je 635 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 67 bez položenog vozačkog ispita, šestzbog upravljanja zbog dejstvom opojnih droga  i 28 iz ostalih razloga.