Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Ne budite žrtva prevare, obratite pažnju na novac koji zaprimate!

| Bijeljina | Srijeda, 09. oktobar 2019.

      Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, dostavili su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krivotvorenje novca“ protiv lica V.M.
    
Naime, prijavljeni je 02.10.2019. godine u mjenjačnici na području grada Bijeljine stavio u opticaj novčanicu u apoenu od 100 eura u namjeri da mu radnik isplati protivvrednost u konvertibilnim markama, iako je najverovatnije znao da je novčanica  krivotvorena. Operativnim radom na terenu policijski službenici identifikovali su lice i protiv njega dostavili izvještaj nadležnom tužilaštvu.
       
Skrećemo pažnju svim građanima,a naročito licima koja zaprimaju novac(radnicima na blagajni, trgovcima, konobarima i sl.) da obrate pažnju prilikom zaprimanja novčanice bilo kog apoena, da istu dobro pregledaju, ukoliko imaju  mark testda  provjere novčanicu, a ukoliko posumnjaju u neispravnost novčanice  da istu zadrže   i odmah obavjeste policiju.
       
Lica koja puštaju u opticaj falsifikovani novac, obično su pojedinci, koji   nastoje što brže da kupe  neku robu za krivotvorenu novčanicu, te najčeće po dobijanju kusura i robe isti vješto bježe  ( gubi im se trag).
      
Najčešća mjesta puštanja u opticaj falsifikovanih novčanica su trgovinske radnje, pijace, uslužne radnje i slično.
      
Policijska uprava Bijeljina ovom prilikom apeluje svim građanima, da obrate pažnju na zaprimanja novčanice bilo kog apoena, te  da u slučaju bilo kakve sumnje  odmah obavjeste najbližu policijsku stanicu na broj 122, a novčanicu provjere na najbližem šalteru banke.