Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Utorak, 22. oktobar 2019.

        U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 22.10.2019. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za proteklih devet mjeseci 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljići načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
      
Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Milan Milekić koji je istakao da u proteklih devet mjeseci 2019. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kaoni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.  
Načelnika je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 118 krivičnih djela, manje za 9 krivičnih djela ili 7,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je 99 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 8 privrednog kriminaliteta, 3 krivična djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga, 7 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i 1 krivično djelo po KZ BiH. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi92,43%,a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi83,92%.
U posmatranom periodu evidentirano je 119 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 40ili 25,2% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentiran je171 prekršaj, manje za 29 prekršaja ili 14,5%. Prekršaje je počinilo 170 lica, od kojih je 21 povratnik i 2 maloljetnika.
Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da su evidentirane 203 saobraćajne nezgode, manje za 4 nezgode ili 1,9%. U saobraćajnim nezgodama 5 lica je poginulo što je na istom nivou kao i prethodne godine, teže je povrijeđeno 12 lica manje za 33,3%, dok je 68 lica zadobilo lakše tjelesne povrede što je za 13,3% više u odnosu na prethodnu godinu..
Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno   1019 vozača, više za 286 vozača u odnosu na isti period prethodne godine, od čega je najviše vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola 948 ili 93,03% od ukupnog broja isključenih vozača.Takođe, iz saobraćaja su isključena 333 vozila, više za 154 vozila ili 86% u odnosu na uporedni period.
Milekić je dodao da su u toku proteklih devet mjeseci tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Mrkonjić Grad evidentirana 94 migranta, te da policijski službenici preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom. Takođe, nije bilo evidentiranih krivičnih djela i prekršaja u kojima su migranti na bilo koji način učestvovali.