Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Srijeda, 23. oktobar 2019.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za proteklih devet mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao zadovoljavajuće kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira tako i u oblasti saobraćaja, ističići smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za 16%, povećanu stopu rasvijeljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, kao i ukupnu rasvjetljenost krivičnih djela.

„Evidentirali smo dva krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, Ubistvo u Istočnom Sarajevu na čijem rasvjetljavanju radimo zajedno sa Upravom za teški i organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva i Ubistvo u pokušaju u Sokocu koje je rasvvijetljeno. Ostvarili smo dobre rezultate kada su u pitanju krivična djela razbojništva, zatim visok stepen rasvijetljnjnosti iz oblasti imovinskih delikata, krađa i teških krađa, kao i krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, gdje je od 17 krivičnih djela, 13 djela po nepoznatom počiniocu, od kojih je rasvijetljeno deset. Od osam otuđenih vozila pronašli smo pet, dva otuđena na području Kantona Sarajevo i dva za kojima je raspisana Interpolova potraga. Evidentirali smo šest napada na policijske službenika u kojima je jedan policijski službenik zadobio teže tjelesne povrede, a ostalih pet lakše. Protiv izvršilaca ovih krivičnih djela dostavljeni su izvještaji nadležnom tužilaštvu.

Nastavljamo da bilježimo dobre rezultate po pitanju suzbijanja proizvodnje i prometa opojnih droga, te smo u ovih devet mjeseci pronašli i oduzeli oko 40 kilograma marihuana, 7,2 kilograma spida, 7905 tableta ekstazija, 1,395 kilograma opojne droge MDMA, 102 grama kokaina, 11 grama heroina i manju kličinu hašiša.

Stanje u oblasti javnog reda i mira je povoljno, narušavanja u većem obimu nije bilo, dok je ostvarena dobra saradnja sa inspekcijskim organima na nivou Republike Srpske,ali i gradskim i opštinskim službama sa kojima će se nastaviti planske aktivnosti na poboljšanju stanja iz ove oblasti. Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda, ali smo evidentirali tri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima. Ovim putem još jednom apelujemo na vozače da poštuju saobraćajne propise i prilagode vožnju stanju na putu kako bi zaštitili svoje živote, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. Iza nas je EJOF, zimska turistička sezona na Jahorini, veliki broj javnih skupova čije obezbjeđenje su policijski službenici izvršili profesionalano, na kojim nije registrovan nijedan incident. Takođe, realizovan je i sistem video nadzora u sardanji sa Gradom Istočno Sarajevo i opštinama, zahvaljujući kojem bilježimo pozitivne rezultate u oblasti kriminalita, javnog reda i mira i  bezbjednosti saobraćaja. Policijska uprava Istočno Sarajevo nastavlja sa preduzimanjem planskih aktivnosti i u narednom periodu u cilju podizanja stanja bezbjednosti na veći nivo“, naveo je načelnik Šehovac.

Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u proteklih devet mjeseci registrovana su 352 krivična djela, podnesena su 303 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 313 lica od kojih su 82 povratnika u izvršenju i jedan maloljetni izvršilac, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 87%, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatim počiniocu 67,58%.

Popović je istako da je od ukupnog broja krivičnih djela, 282 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 80% i da je najveći broj tih djela iz oblasti imovinskih delikata.

Evidentirano je pet krivičnih djela Razbojništvo, dok je sedam ovih djela rasvijetljeno, od kojih su četiri iz prethodnog perioda.

Registrovano je 21 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno 17 izvještaj tužilaštvu, protiv dvadeset lica. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 286.000 KM, dok utvrđen iznos protivpravne imovinske koristi iznosi oko 119.000 KM.

Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge registrovano je 18  krivičnih djela, dostvaljeno 16 izvještaja tužilaštvu, protiv 26 lica. Podneseno je 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 34 prekršajnih naloga. Pronađeno je i oduzeto preko 50 kilograma različitih vrsta opojne droge i oko 8000 tebleta ekstazija.

Registrovano je šest krivičnih djela iz oblati KZ BiH, četri krivična djela Krijumčarenje ljudi i dva krivična djela krivotvorenje novca, dodao je načelnik Popović.

U proteklih devet mjeseci tekuće godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 262 narušavanja javnog reda i mira ili za 5,2 % više nego u uporednom periodu, 350 prekršaja iz ove oblasti, protiv 320 lica, za koja je podneseno 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 269 prekršajnih naloga, navodi načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad, vrijeđanje, nepristojno ponašanje, konzumiranje opojnih droga i dr.

Dogodile su se 562 saobraćajne nezgode ili za 20,5% manje u odnosu na isti period prošle godine kada je zabilježeno 707 nezgoda. Evidentirane su tri saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 36 saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima, 79 sa lakšim povredama lica i 444 nezgode sa materijalnom štetom.

Registrovano je 22.721 prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključena1.264  vozača i 462 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 838 slučaja, zatim zbog vožnje prije sticanja zakonskog prava na upravljanje vozilom u 255 slučaja, kao i zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata u 94 slučaja.

Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je 25 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja protiv 25 lica, dodao je načelnik Čvoro.