Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Lažne vijesti portala „Žurnal.info“

| Banja Luka | Četvrtak, 31. oktobar 2019.

       Internet portal Žurnal.info u tekstu pod nazivom „Braća Ćulum postala braća Giljon, a Milaković-Ivan Tomić“ objavio je lažne informacije tvrdeći da je „MUP Republike Srpske posljednjih godina dao identitet najmanje trojici kriminalaca“.
       
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da je neprofesionalno i nekorektno lažno informisati javnost na ovaj način, prvenstveno zato što promjenu identiteta u Republici Srpskoj ne vrši MUP Srpske, već jedinice lokalne samouprave, odnosno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.
    
Zakonom o ličnom imenu u Republici Srpskoj definisano je da se promjena imena može izvršiti u jedinicama lokalne samouprave, dok isti ovaj zakon postoji i u Federaciji BiH, ali promjene identiteta u FBiH vrše kantonalni MUP-ovi.
        
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije zaprimilo, niti odborilo bilo kakav zahtjev Armina i Nermina Ćuluma za promjenu imena i ova lica se u bazi IDEEA vode pod ovim imenima i nemaju identifikacione dokumente pod imenima Denis i Damir Giljon.
      
Lice Saša Milaković promjenu identiteta u Ivan Tomić izvršilo je u Beogradu.
       
Ministarstvo je prilikom izmjena Zakona o ličnom imenu, koji je ove godine bio u skupštinskoj proceduri, tražilo da se ne dozvoli promjena imena kriminogenim licima, upravo zbog pojavnih oblika o kojima smo imali saznanja, a koja nismo mogli da spriječimo, jer su izvršene u skladu zakonom. Ova inicijativa MUP-a RS je prihvaćena od strane NSRS
(Službeni glasnik br.82, od 04.10.2019.godine).