Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Za dva dana sankcionisano 49 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola

| Zvornik | Utorak, 05. novembar 2019.

   
    Na području Policijske uprave Zvornik, u periodu od 01. do 03. novembra 2019. godine, realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola iopojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.  
     
Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 341 učesnika u saobraćaju, od kojih je 99 sankcionisano. Od ukupnog broja kontrolisanih, 277učesnika je podvrgnuto kontroli prisustva alkohola u organizmu, od čega je kod 49 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Uz novčane kazne, za prekršaj koji je bio pod akcentom pojačane kontrole, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 28 mjeseci kao i 72 kaznena boda.
   
Pet vozača je lišeno slobode i zadržano do istrežnjenja ili oporavka, kod kojih je utvrđeno prisustvo preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu. Pored toga, evidentirano je i 50 ostalih prekršaja po drugim osnovama iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.
     
U cilju povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na području PU Zvornik,slične akcije biće provedene i u narednom periodu. 
      
Policijska uprava Zvornik apeluje navozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola  i tako zaštite sebe, ali i druge učesnikeu saobraćaju.