Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Pojačane kontrole brzine kretanja vozila i vožnje pod uticajem alkohola

| Banja Luka | Srijeda, 06. novembar 2019.

       Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuju od 07. do 10. novembra 2019. godine na području Republike Srpske pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i kontrolu učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje. 
     
U prvih devet mjeseci 2019. godine evidentirano je ukupno 7.445 saobraćajnih nezgoda, od čega su 82 saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 336 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima, a 1.228 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima.
     
Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 % ili 1.414 saobraćajnih nezgoda, dok su u 3,5% slučajeva ili 263 saobraćajne nezgode učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu.
     
Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u ovoj godini zbog prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila sankcionisali 68.917 vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača. 
      
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.