Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Lažne vijesti portala „Žurnal.info“

| Banja Luka | Srijeda, 06. novembar 2019.

     Internet portal Žurnal.info u tekstu pod nazivom „MUP RS protiv Perice Stanića: Lukač krivotvorio podatke o stažu kandidata za direktora SIPA“ objavio je neistine i tendenciozne optužbe, manipulišući podacima i informacijama.
 
Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova je od strane Nezavisnog odbora za Parlamentarne skupštine BiH  za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimilo 22.10.2019. godine akt u kojem se od MUP-a Srpske traži podatak ko od prijavljenih kandidata - Perica Stanić, Darko Ćulum i Žarko Laketa i Perica Satnić „ima uslove za odlazak u penziju zaključno sa 21.10.2019. godine“.
     
Ministarstvo je u skladu sa tim aktom, nakon provjera u službenim evidencijama koje se vode u skladu sa Zakonom o policiji u unutrašnjim poslovima, Nezavisnom odboru odgovorilo 30.10.2019. godine da „zaključno sa 21.10.2019. godine uslove za odlazak u penziju ispunjava Perica Stanić“.
     
Naime, prema evidencijama MUP-a Srpske, Stanić je u februaru ispunio za odlazak za penziju, dok Darko Ćulum uslove za odlazak u penziju ispunjava tek krajem ove godine. Kandidati Žarko Laketa i Goran Zubac ne ispunjavaju uslove za odlazak.
     
Podsjećamo, Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima predviđeno je da policijski službenik u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za prestanak radnog odnosa zbog sticanja prava na starosnu penziju ima pravo da zahtjeva da mu se staž iz period 1992-1995 računa u jednostrukom trajanju a ne dvostrukom trajanju, te se u skladu sa tim evidencije MUP-a RS razlikuju u odnosu na evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.