Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Doboj stanje zadovoljavajuće

| Doboj | Četvrtak, 14. novembar 2019.

     
       Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 14.11.2019. godine,  održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Slobodan Radinković ocijenio je da je stanjebezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.
     
U oktobru 2019. godine evidentirano je ukupno 90 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od čega je razriješeno ukupno 67 krivičnih djela. Procenat razriješenosti iznosi 73,6%.
    
Tokom navedenog perioda smanjen je broj imovinskih delikata i nije evidentirano niti jedni krivično djelo protiv polnog integriteta.

        U navedenom periodu nije bilo evidentiranih otuđenja motornih vozila te takođe nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništva.
      
Nadležnom  tužilaštvu  podnesena su ukupno 83 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv 75 lica.  Od  toga,  19 lica  su povratnici u izvršenju  krivičnog  djela.       
      Policijska uprava Doboj samostalno je otkrila i rasvijetlila tri krivična djela privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podneseno su tri izvještaja protiv tri lica. 
       U mjesecu oktobru evidentirano je 65 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podneseno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 36 prekršajnih naloga, sve protiv 56 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode devet lica.
U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 86 saobraćajnih nezgoda u kojima je  osam lica zadobilo teže, a 43 lica lakše tjelesne povrede. U navedenom periodu dogodila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtnom posljedicom, u kojoj je smrtno stradalo jedno lice.  
Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišeno je slobode zadržavanjem 33 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola. 
Načelnik Radinković je istakao da će u cilju povećanja disipline i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, policijski službenici PU Doboj u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim i dosljednim sprovođenjem kontrole poštovanja propisa.
        Evidentirano je 10 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (osam krivičnih djela i dva prekršaja).  
U mjesecu oktobru evidentirana su četiri samoubistva koja su izvršila dva lica muškog pola i dva lica ženskog pola.