Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Tokom pojačane kontrole učesnika u saobraćaju zabilježeno 1013 prekršaja

| Banja Luka | Petak, 15. novembar 2019.

       Policijska uprava Banja Luka  je  u periodu od 07. do 10. novembra 2019. godine, sprovela republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila i kontrolu prisustva alkohola i opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.
      
U ovoj akciji, na području Policijske upraveBanja Luka kontrolisano je 1615 učesnika, prilikom čega su policijski službenici evidentirali 1013 počinjenih prekršaja. Od navedenog broja, zbog prekoračenja brzine kretanja sankcionisano je 765 vozača. Od ukupnog broja kontrolisanih 694 učesnika je podvrgnuto kontroli prisustva alkohola u organizmu, od čega je kod 248 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, među kojima je 37 vozača lišeno slobode i zadržano do istrežnjenja ili oporavka kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg u organizmu.
     
Pored toga, izdato je 86 prekršajnih naloga po drugim osnovama iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.  Takođe, u toku akcije evidentirano je 50 prekršaja koji su zabilježeni mobilnim radarskim sistemima i uređajem za mjerenje brzine vozila u pokretu.
      Policijska uprava Banja Luka apeluje navozače motornih vozila da poštuju zakonske propise, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola  i tako zaštite sebe, ali i druge učesnikeu saobraćaju.