Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Do 15. aprila 2020. godine obavezna upotreba zimske opreme

| Trebinje | Petak, 15. novembar 2019.

        Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisuje da od 15. novembra do 15. aprila sva motorna vozila moraju imati zimsku opremu.
Zimska oprema podrazumjeva prije svega zimske pneumatike koji su obilježeni sledećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm ili ljetne pneumatike čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
      Auto-moto savez Republike Srpske će zajedno sa policijskim službenicima 28. i 29. novembra 2019. godine da realizuje preventivnu akciju u kojoj će vozači motornih vozila imati priliku da besplatno provjere kontrolu viskoziteta kočione tečnosti, rashladne tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalne uređaje kao i kontrolu opreme i pribora vozila. Na onim lokacijama gdje bude izvodljivo vršiće se i kontrola ispravnosti amortizera.
      U Trebinju i Bileći akcija će se realizovati 28. novembra. U Trebinju od 9 do 11 časova, a u Bileći od 12 do 14 časova. U Gacku i Nevesinju akcija će se realizovati 29. nov
emebra, u Gacku od 08 do 10 časova, a u Nevesinju od 11 do 13 časova.
     
Policijska uprava Trebinje apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa. Upotrebom zimske opreme, kao i druge zaštitne opreme u saobraćaju smanjuje se težina posljedica učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi, ali i sama mogućnost učestvovanja u saobraćajnim nezgodama je manja.
       Za neposjedovanje zimske opreme predviđena je novčana kazna od 40KM.