Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Spriječimo vršnjačko nasilje

| Banja Luka | Ponedeljak, 25. novembar 2019.

      Inspektor u Upravi za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Miladinović, danasu prostorijama Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju, za učenike svih srednjih škola iz Doboja,  održao je predavanje na temu vršnjačko nasilje i drugi pojavni oblici maloljetničke delinkvencije te je iste ovom prilikom upoznao i sa  bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža.
       
Tokom predavanja učenici su upoznati sa svim kategorijama vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati i kako preventivno djelovati.  Takođe,  upoznati su koja su to neprihvatljiva ponašanja i koja su zakonom sankcionisana.
      
Ovom prilikom u obraćanju medijima pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj 1 Goran Petrović izjavio je da je na području grada Doboja ove godine zabilježen jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, odnosno tuča u kojoj su učestvovala tri učenika, dok većih slučajeva vršnjačkog nasilja nije bilo.
        Ovim predavanjima cilj je saznati ono što nije prijavljeno a dogodilo se, a posebno da se djeca edukuju  kao potencijane žrtve kako da prepoznaju te na koji način i kome da prijave nasilje, naveo je Miladinović.
       
Miladinović je kroz primjere koji su evidentirani u Republici Srpskoj tako i u okruženju ukazao na pravila ponašanja na internetu, kojom prilikom je učenicima savjetovao da se i na društvenim mrežama pridržavaju bontona kao i u realanom životu.
      
Predavanje se realizuje kao jedna u nizu preventivnih aktivnosti policijskih službenika kojima se želi učenicima skrenuti pažnja na sve opasnosti sa kojima se mogu susresti usljed nepravilne upotrebe interneta, posebno društvenih mreža.