Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad u oktobru mjesecu 2019. godine stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Utorak, 26. novembar 2019.

       U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 26.11.2019. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljići načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
     
Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Mrkonjić Grad Branislav Karaulac koji je istakao da u oktobru mjesecu 2019. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kaoni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.  
Zamjenik načelnika je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 12 krivičnih djela, manje za 7 krivična djela ili 36,8% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je 10 krivičnih djela opšteg kriminaliteta i 2 krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.  Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 91,66%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 75%.
U oktobru mjesecu 2019. godine evidentirano je 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 2ili 15,4% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentiranoje12 prekršaja, manje za 5 prekršaj ili 29,4%.
Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, zamjenik načelnika je istakao da je evidentirano 25 saobraćajnih nezgoda, manje za 8 nezgoda ili 24,2%. Evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima i sve su sa lakše povrijeđenim licima. Nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teško povrijeđenim livima.
Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno   113 (65) vozača, više za 48 vozača u odnosu na isti period prethodne godine, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola 104 (59) vozača, 7 (3) zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 2 (3) iz ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 40 (18)  vozila, više za 22 vozila u odnosu na uporedni period, od čega 4 (3) zbog tehničke neispravnosti, 16 (12) zbog isteka registracije preko 30 dana i 20 (3) iz ostalih razloga.