Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Primao platu a bio na izdržavanju zatvorske kazne

| Doboj | Petak, 29. novembar 2019.

        Policijska uprava Doboj, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala M.P. i M.P., oba iz Doboja, zbog osnova sumnje da su izvršila krivično djelo „Zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja“, protiv lica inicijala N.P. iz Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i protiv lica inicijala M.O. iz Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje“.
        Za prvoprijavljeno lice inicijala M.P. postoji osnov sumnje da je
tokom 2018. godine,  simuliranjem nesposobnosti za rad postiglo da mu se priznaju prava iz socijalnog osiguranja koja mu po zakonskim propisima ne pripadaju, a za drugoprijavljeno lice inicijala  M.P. postoji osnov sumnje da je na protivpravan način postiglo da se prvoprijavljenom licu priznaju prava iz socijalnog osiguranja koja mu po zakonskim propisima ne pripadaju. Trećeprijavljeno lice inicijala N.P. je kao odgovorno lice iskoristilo svoj položaj da bi prvoprijavljenom licu pribavilo protivpravnu imovinsku korist, a za četveroprijvljeno lice inicijala M.O. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice iskorištavanjem svog položaja pribavilo korist prvorijavljnom licu, te kao odgovorno lice svojim potpisom i pečatom ovjerilo ispravu sa neistinitim sadržajem.
       
Lica inicijala M.P., N.P. i M.O. su na navedni način pribavila protivpravnu imovinsku korist prvoprijavljenom M.P. u vidu obezbjeđenja svih prava po osnovu radnog odnosa i socijalnog osiguranja (zdravstvenog i penzionog osiguranja) u trajanju od skoro godinu dana, dok se navedeno lice nalazilo na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno popravnom zavodu Istočno Sarajevo, po presudi Osnovnog suda Doboj, zbog izvršenog krivičnog djela  „Ugrožavanje javnog saobraćaja“.