Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Krivičnim djelima oštetili Budžet RS za iznos od oko pola miliona maraka

| Banja Luka | Četvrtak, 05. decembar 2019.

    
      Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka slobode su lišili lica inicijala B.M. i M.Č. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Oštećenje povjerilaca“, „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Povreda obaveza vođenja trgovačkih i polovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili unuštavnje“.
    
Navedena lica se sumnjiče da su u mjesecu avgustu ove godine, znajući da su blokirani računi akcionarskog društva iz Banja Luke od strane povjerilaca, zaključili ugovor o poslovnoj saradnji sa društvom ograničene odgovornosti iz Banja Luke, nakon čega su izdavali poslovne prostore, a novac od zakupnine su uplaćivali na račun društva ograničene odgovornosti, a po nalogu B.M. Na taj način, osumnjičena lica su oštetili Budžet Republike Srpske za iznos od oko 559.940,00KM.
    
Lice B.M. se sumnjiči i da je u oktobru ove godine u Banja Luci, kao odgovorno lice akcionarskog društva iz Banja Luke zaključio predugovor o zakupu poslovnog prostora sa fizičkim licem iz Banja Luke, gdje je od strane fizičkog lica na poslovnom prostoru izgrađen hostel, a što nije evidentirano u knjigovodstvenim evidencijama navedenog akcionarskog društva iz Banja Luke.
    
U toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobde, a nakon dokumentovanja predmeta, protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.
     
O svemu navedenom je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.