Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Policijska uprava Trebinje obilježila Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

| Trebinje | Četvrtak, 05. decembar 2019.

      Policijski službenici Policijske uprava Trebinje su danas, 05. decembra 2019. godine u istočoj Hercegovini obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti podjelom letaka pod nazivom „Samo je porodica pravi izbor!“.
     
Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti traje od 15. novembra do 15. decembra 2019. godine i obilježava se svake godine. Policijski službenici nastoje da preventivnim aktivnostima kroz cijelu godinu, ne samo kroz jedan mjesec ukažu na bolesti zavisnosti, prije svega nastoje da kroz predavanja utiču na srednjoškolce i na njihovu količinu znanja o štetnosti svih bolesti zavisnoti s akcentom na zloupotrebu opojnih sredstava i alkohola, kako pojedinačno tako i u kombinaciji. Bolesti zavisnosti su uzrok činjenja i mnogih krivičnih djela, što je još jedan razlog da se u ovoj oblasti više djeluje preventivno nego represivno.
      
Za 10 mjeseci 2019. godine, Policijska uprava Trebinje je evidentirala ukupno 119 slučajeva zloupotrebe opojnih droga: 11 krivičnih djela i 108 prekršaja. Ukupna oduzeta količna je: oko 254 kg opojne droge marihuane, 212 gr. amfetamina, 57 stabljika kanabisa i manje količine opojnih droga kokaina i ekstazija.