Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Obilježimo novogodišnje i božićne praznike na dostojanstven i bezbjedan način

| Doboj | Utorak, 31. decembar 2019.

      Povodom predstojećih praznika,  a u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana, Policijska uprava Doboj sprovodi pojačane planske preventivne i represivne mjere i aktivnosti.
     
Imajući u vidu da seu vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, preventivne aktivnosti  usmjerene su na podizanje društvene svijesti o opasnostima i posljedicama koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.
     
Podsjećamo da je Zakonom o proizvodnji i prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, bez odobrenja MUP-a Republike Srpske zabranjena prodaja sredstava za male vatromete, petarde, rimske svjećice, male vatrometne bicikle, fontane, bengalske baklje, rakete i drugih sličnih proizvoda. Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dozvoljena je samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i mogu ih kupiti samo punoljetna lica.
       Upotreba pirotehničkih sredstava na mjestima koja za to nisu predviđena, kažnjiva je Zakonom o javnom redu i miru, odnosno pr
edviđene novčane kazne za fizička lica iznose od 300,00 do 900,00 KM, a za pravna lica od 2.000 do 6.000 KM.
     
Ukoliko je maloljetnik narušio javni red i mira upotrebom pirotehničkih sredstava na način da je na javnom mjestu izazvao uznemirenje građana, a prekršaj je uzrokovon propuštanjem staranja,  njegovim roditeljima ili starateljima izriče se novčana kazna u visini od 400,00 do 1.200,00 KM, ako se prekršaj počini u periodu od 23, 00 do 06, 00 časova, izriče se novčana kazna od 500, 00 do 1.500, 00 KM.
     
Policijska uprava Doboj apeluje na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.
      
Apelujemo na građane da za vrijeme praznikai sami preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogla ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.
      
U cilju sprečavanja događanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, PU Doboj će sprovoditi potrebne mjere i radnje usmjerene na  pojačanu kontrolu učesnika u saobraćajusa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila te kontrolu i sakcionisanje vožnje pod dejstvom alkohola. Ponovo apelujemo
na vozače da radi svoje i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju,  brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama, osobinama i stanju puta i da ne započinju vožnju pod dejstvom alkohola.