Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Za četiri dana zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja sankcionisana 194 vozača

| Doboj | Utorak, 28. januar 2020.

U cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na području Policijske uprave Doboj, u periodu od 20. do 24.01.2020. godine, sprovedena je regionalna akcija pojačane kontrole u saobraćaju usmjerene na kontrolu poštivanja obaveza vozača prema pješacima i poštivanja saobraćajnih pravila i propisa od strane pješaka koji učestvuju u saobraćaju te kontrole nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

Tokom akcije kontrolisano je ukupno 378 vozača od kojih su 194 sankcionisana zbog nepropisnog zaustvaljanja i parkiranja. Zbog nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prelazu sankcionisano je 77 vozača a 5 vozača je sankcionisano zbog nepropuštanja pješaka koji prelaze kolovoz na putu na kome ne postoji obilježen pješački prelaz.

U navedenom periodu ukupno je kontrolisan 51 pješak i istim je izdat ukupno 51 prekršajni nalog zbog nepropisnog kretanja kolovozom.

Ovom prilikom podsjećamo vozače da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu na kojem bi ugrožavao bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljao smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretnje pješaka, te apelujemo na iste da u slučajevima kada žele zaustaviti ili parkirati svoje vozilo postupaju u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu ovu oblast.

Podsjećamo pješake, da se kreću po površinama namijenjenim za pješake, da nose odjeću koja je uočljiva na većem odstojanju, a  da noću i u uslovima smanjene vidljivosti nose odjeću koja je obilježena materijalima ili predmetima koji odbijaju svjetlost.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da se pridržavaju saobraćajnih pravila i propisa, te da u uslovima slabe vidljivosti koji su karakteristični za ovo doba godine, vožnju prilagode uslovima i stanju na putevima,  kako bi vlastitu sigurnost i sigurnost drugih građana podigli na što veći nivo.