Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Foča upućuje apel na oprez prilikom izvođenja proljećnih radova i spaljivanja korova

| Foča | Četvrtak, 27. februar 2020.

     Policijska uprava Foča apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre na otvorenom obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora.
     
U novembru 2019. godine na snagu je stupio  Zakon o zaštiti od požara  koji,  kao jednu od mjera zaštite od požara,  zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice.

      Takođe, isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000KM ukoliko fizička lica pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.
       
S obzirom, da se zbog povoljnih vremenskih uslova u narednom periodu očekuje čišćenje poljoprivrednih parcela Policijska uprava Foča apeluje na sve vlasnike kao i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre da obavjeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, da prije nego što napuste parcelu provjere da li je vatra ugašena.
     
Prema licima koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu, policijski službenici  Policijske uprave Foča će preduzeti  adekvatne mjere skladu sa važećim zakonskim propisima, odnosno isti će biti sankcionisani.
      
Podsjećamo građane da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj – 123 ili  nadležnu policijsku stanicu na dežurni broj – 122.