Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zabrana izazivanja panike i nereda

| Banja Luka | Četvrtak, 19. mart 2020.

     Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, da je na inicijativu MUP-a Republike Sepske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.
       Ministar je rekao da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. On je dodao da se zabrane odnose na radnje učinjene posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.
       Ministar je rekao da se posljednjih dana na društvenim mrežama šire se komentari neodgovornih osoba koje iznose lažne vijesti izazivajući paniku, uznemirenost i strah kod građana, a što može proizvesti razne posljedice, te istakao da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.
       Ministar je takođe dodao da policija Srpske od jutros na više mjesta u cijeloj Srpskoj i blizu graničnih prelaza kontroliše sprovođenje pravila nadležnih o izolaciji i slično.