Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Postupanje po prijavi da su na jednoj instagram stranici objavljene dezinformacije

| Gradiška | Subota, 21. mart 2020.

 

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 21.03.2020. godine, došli su do saznanja da je lice B.B. iz Gradiške, na svom instagram profilu „biljchiii“ objavila tekst sledećeg sadržaja: „Ubićete nas medijima i depresijom ne koronom prestanite više pričati o tome! Držite se 3 dnevnika dnevno i previše! Hvalite Gradišku nema korone kako bi je uzdigli od svih gradova u RS.., a ovamo ženu u Gradišci skrivate da je i testirana i zaražena i već 7 dana u kućnom karantinu.. Pošto to radite takvi lažni mediji nam ne trebaju sve radite politički ne za zdravlje ljudi! Da je za naše zdravlje davno bi sve zatvorili na 28 dana i završili s tim! Ja sad apelujem na građane naše da rasturimo depresiju i da se više prestane o tome pričati! Cilj im je svima da unište našu ekonomiju i zatupe nam mozak a ne da nas zaštite... Jer opet ponavljam šuti se u našoj opštini (gradu) o pozitivnim testovima!“

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih mjera i radnji, policijski službenici identifikovali su lice B.B. koja je odmah i pozvana u prostorije PU Gradiška kojom prilikom je priznala da je ona lično objavila navedeno bez posebnog obrazloženja za isto.   O navedenom je putem telefona obavješten dežurni tužilac OJT Banja Luka koji se izjasnio da u konkretnom događaju ne postoje elementi krivičnog djela, već postojanje elemenata prekršaja po tački 2. Odluke Vlade RS o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, te je licu B.B. uručen prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM. 

 Podsjećamo da je 19.03.2020. godine, na sjednici Vlade Republike Srpske u Banja Luci, a na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske, koja definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Navedene zabrane se iznose na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

Napominjemo da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.