Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Postupanje po prijavi da su na jednoj ’’Facebook’’ stranici objavljene dezinformacije

| Gradiška | Utorak, 24. mart 2020.

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 23.03.2020. godine, došli su do saznanja da je lice iz Gradiške, na svom ''Facebook'' profilu istaklo objavu o uvođenju policijskog časa na kojoj je istaknuto više komentara od kojih korisnički profil takođe lica iz Gradiške svojim komenatarom, komentariše rad institucija Republike Srpske i grubo vrijeđa predstavnike državnih organa i na taj način krši odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije. 
Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih mjera i radnji, policijski službenici identifikovali su lice B.J. iz Gradiške,  koji je odmah i pozvan u prostorije Policijske uprave Gradiška kojom prilikom je priznao da je on lično objavio navedene komentare bez posebnog obrazloženja za isto.
O navedenom je putem telefona obavješten dežurni tužilac OJT Banja Luka koji se izjasnio da u konkretnom događaju ne postoje elementi krivičnog djela, već postojanje elemenata prekršaja po tački 2. Odluke Vlade RS o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, te je licu B.J. uručen prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM.
        Podsjećamo da je 19.03.2020. godine, na sjednici Vlade Republike Srpske u Banja Luci, a na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske, koja definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Navedene zabrane se iznose na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.
       Napominjemo da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.