Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Istočno Sarajevo u mjesecu februaru bilježi dobre rezultate u svim segmentima rada

| Istočno Sarajevo | Četvrtak, 26. mart 2020.

 

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti u mjesecu februaru ocijenio je kao zadovoljavajuće. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi preko 66%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti preko 85%, istakao je načelnik Šehovac. Policijski službenici u konstantno sprovode niz mjera i aktivnosti po pitanju poboljšanja stanja kriminaliteta, JRiM i bezbjednosti saobraćaja.

„S posebnim zadovoljstvom konstatujem da smo i mjesecu februaru pustili u rad PS Istočna Ilidža i SOP Trebević, i posebnu zahvalnost iskazujemo ministru Draganu Lukaču, te smo sigurni da će radom ovih organizacionih jedinica MUP-a RS biti poboljšano stanje bezbjednosto, kako na području opština I.Ilidža i Istočni Stari Grad, tako i na području cijele PU Istočno Sarajevo“, naveo je načelnik Šehovac.

Načelnik Šehovac posebno je istakao da pripadnici PU Istočno Sarajevo u kontinuitetu sprovode mjere koje je donijela Vlada RS i Republički štab za vanredne situacije, kao i visok stepen saradnje sa nadležnim institucijama. Rukovodioci unutrašnjih organizacionih jedinica redovno učestvuju na sastancima vanrednih štabova jednica lokalne samouprave, sa ciljem sprovođenja svih odluka.

Kada je u pitanju mjera ograničenja kretanja na određenom prostoru, načelnik Šehovac ističe da građani uglavnom poštuju mjeru policijskog časa, ali da je PU Istočno Sarajevo u proteklom periodu od kada je ova mjera na snazi evidentirala 27 slučajeva narušavanja iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru RS.

„Ovom prilikom pozivamo građane da poštuju odluke Vlade RS o zabrani kretanja u vremenu od 20,00 do 05,00 časova,  naredbu o zabrani kretnja lica od 65 godina i starijih, kao i mjeru zabrane okupljanja na javnim mjestima, u cilju adekvatne borbe protiv pošasti koja se zove korona virus“, naveo je načenik PU Istočno Sarajevo.

         Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u mjesecu februaru registrovano je 48 krivičnih djela, podnesen 41 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 35 lica od kojih je pet povratnika u izvršenju i  tri maloljetna lica kao izvršioci krivičnog djela,  naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

  Zeković ističe da su od  ukupnog broja krivičnih djela 38 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta  ili 79,1% i da je najveći broj tih djela iz imovinskih delikata (krađa i teška krađa).

  Registrovano je jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, podnesen jedan izvještaja protiv  jednog lica, a radi se o krivičnom djelu Skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka.
       U januaru tekuće godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 33 je 14 narušavanja javnog reda i mira ili za 13,8% % više u odnosu na uporedni period prošle godine. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad,uživanje opojnih droga, vrijeđanje i dr.

Dogodilo se 60 saobraćajnih nezgoda, ili za 3,2% manje u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirane su dvije saobraćajne  nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, šest sa lakšim povredama i 52 nezgode sa materijalnom štetom. Poginulih lica u saobraćanim nezgodama nije bilo.

Registrovano 2.185 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 89 vozača i 34 vozila. Sankcionisano je ukupno 1.904 lica. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 55 slučajeva, zatim zbog vožnje prije sticanja zakonskog prava na upravljanje vozilom u 21 slučaju i sedam slučajeva zbog upravljanja pod uticajem opijata.