Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Četvrtak, 26. mart 2020.

 

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 26.03.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec februar 2020. godine. Konferenciju je vodio načelnik Policijske uprave Milan Milekić.

Načelnik Uprave je istakao da u februaru mjesecu 2020. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su razbojništava i krivična djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila. Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 28 krivičnih djela, 25 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 1 krivično djelo iz oblasti Privrednog kriminaliteta, 1 krivično djelo iz oblasti Zloupotreba  opojnih droga i 1 krivično djelo po Krivičnom zakonu BiH. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 85,71%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,33%.

U februaru mjesecu 2020. godine evidentirano je 25(23) slučajeva narušavanja javnog reda i mira, više za 2 ili 8,7% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 30(28) prekršaja, više za 2 prekršaj ili 7,1%. Prekršaje je počinilo 36 lica, od kojih je 7 povratnika, dok nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počinioca prekršaja.

Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, Milekić je istakao da je evidentirano 40(48) saobraćajnih nezgoda, manje za 8 nezgoda ili 16,7%. Evidentirano je 10 saobraćajnih nezgode sa nastradalim licima od kojih 1 sa teže povrijeđenim licima i 9 sa lakše povrijeđenim licima. Nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja su isključena   84 (129) vozača, manje za 45 vozača u odnosu na isti period prethodne godine, od čega najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola 73 vozača, 7 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 4 iz ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 78 (23) vozila, više za 55 vozila u odnosu na uporedni period, od čega 9 zbog isteka registracije preko 30 dana i 69 iz ostalih razloga.

Načelnik Milekić je još jednom apelovao na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana

Takođe, apelovao je na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.