Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Izbjegavajući plaćanje poreza i doprinosa plate isplaćivao u gotovini

| Prijedor | Četvrtak, 26. mart 2020.

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, dana 26.03.2020. godine podnijeli su izvještaj protiv lica J.J. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i „Utaja poreza i doprinosa“.

Osumnjičeni se tereti da je kao odgovorno lice preduzeća iz Novog Grada,  u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za pravno lice, u periodu od 2009. do 2011.godine, naložio da se radnicima zaposlenim po osnovu privremenih i povremenih poslova, umjesto uplate na žiro račun, isplata plata i drugih naknada vrši u gotovini, bez obračunavanja i plaćanja propisanih obaveza poreza i doprinosa na lična primanja, te da se u cilju prikrivanja isplate ličnih primanja i izbjegavanja plaćanja propisanih poreskih obaveza, u poslovnoj dokumentaciji ne evidentira isplata plata i drugih primanja.

Na ovaj način svjesno je izbjegnuto plaćanje propisanih poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 42.431,27 KM, od čega se iznos od 3.787,66 KM odnosi na porez na lična primanja.