Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Izrečeno 108 prekršaja u vezi sa zabranom kretanja

| Banja Luka | Subota, 28. mart 2020.

    Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 108 građana u protekla 24 časa u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, od ove zabrane su izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net  i www.mup.vladars.net) i lica kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Istovremeno, evidentirana su četiri krivična djela protiv zdravlja ljudi:

- Policijski  službenici Policijske stanice  Zvornik su u mjestu Karakaj, zatekli D.K. iz Zvornika, kojem  je izdato Rješenje o kućnoj  izolaciji od JGP Klobuk. Lice  je sprovedeno u karantin u  Studentskom domu Karakaj. Slijedi  Izvještaj OJT.

-Policijski  službenici PS Prnjavor su postupili  po aktima Odjeljenja za inspekcijske  poslove u kojima je navedeno  da D.L. iz Prnjavora i B.L. iz  Prnjavora, nisu dana 24.03.2020. god. poštovali  mjeru izolacije koja im je  naložena Rješenjem, jer prilikom kontrole od strane komunalnog policajca, nisu pronađeni u kući, a izjavili su mu da se nalaze u TC „Metaleks“ Prnjavor. OJT B. Luka se izjasnio da postoje elementi KD-nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

-Policijski službenici PU Gradiška su u Gradišci  kontrolisali G.U.Š. iz Gradiške, kojoj je uručen PN zbog počinjenog prekršaja iz čl.22. ZOJRiM, a potom je utvrđeno da joj je od strane zdravstvenog inspektora dana 20.03.2020. god. izdato Rješenje o samoizolaciji, te prilikom kontrole dana 25.03.2020. god. nije pronađena na kućnoj adresi. OJT B. Luka se izjasnio da postoje elementi KD Nepostupanje po zadravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.