Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Izrečeno 46 prekršaja u vezi sa vanrednim stanjem

| Banja Luka | Subota, 11. april 2020.

     Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa u činjenju ovog prekršaja zatečena su 44 građana u Republici Srpskoj.

      Podsjećamo, od ove zabrane su izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net  i www.mup.vladars.net) i lica kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

 

Od strane policijskih službenika evidentirana su dva slučaja kršenja izolacije, kao i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi:

-     Dana 10.04.2020. godine u 00,05 časova prijavljeno je Policijskoj stanici Banja Luka Obilićevo da se u Starčevića ulici u Banjaluci čuje vika, nakon čega je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla tri lica – D.P., S.P. i Ž.D. koji su prekršili mjeru ograničenja i zabrane kretanja lica. S obzirom da lica nisu imala dozvolu za kretanje istima su uručeni prekršajni nalozi po čl. 22. Zakona o JRiM-u, nakon čega su sprovedeni na adrese prebivališta. Obilaskom Starčevića ulice, policijski službenici su u 04,30 časova ponovo uočili dva od tri ranije kontrolisana i sankcionisana lica kako se kreću na javnom mjestu, iako je na snazi zabrana kretanja za sva lica, te su iste lišili slobode. U prostorijama Policijske stanice lica su alkotestirana i utvrđeno je prisustvo alkohola kod S.P. 1,25 g/kg alkohola u organizmu, a kod D.P. 1,13 g/kg alkohola u organizmu. Izvršenom provjerom lica kroz evidenciju Mjera kućne izolacije, utvrđeno je da D.P. posjeduje Rješenje o kućnoj izolaciji.  O cijelom  događaju obavješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji se izjasnio da se u konkretnom događaju, a kada je u pitanju D. P., radi o KD „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemijeˮ.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.