Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U aprilu visok stepen ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela na području Policijske uprave Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Četvrtak, 21. maj 2020.

 

 

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovdstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekli mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za mjesec april ocjenio je kao zadovoljavajuće u svim segmentima rada. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi oko 66%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti oko 95%, istakao je načelnik Šehovac i dodao da je ukupan broj krivičnih djela u smanjenju za 30%.

„Evidentirali smo tri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i oduzeli određenu količinu opojne droge, te izdali sedam prekršajnih naloga u vezi sa uživanjem opojne droge na javnom mjestu. Narušavanja javniog reda i mira u većem obimu nije bilo. Broj narušavanja javnog reda i mira je u porastu uglavnom zbog nepoštovanja člana 22. ovog Zakona, a koji se odnosi na Ograničenje kretanja na određenom prostoru. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja nismo registrovali saobraćajne nezgode sa poginulim licima, kao ni sa teže povrijeđenim, dok bilježimo smanjenje nezgoda sa lakše povrijeđenim licima za oko 73%, kao i smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 38%. Registrovana su i dva napada na ovlaštena službena lica, zbog čega je protiv izvršioca podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu“, naveo je načelnik Policijske uprave.

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo nastaviće preduzimati i u narednom periodu planske preventivno-represivne mjere i radnje, sa ciljem podizanja stanja bezbjednosti na veći nivo, dodao je načelnik Šehovac.

 

mjesecu aprilu registrovano je 37 krivičnih djela, dostavljeno 19 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 23 lica od kojih je šest povratnika u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

 Registrovano je 21 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, dostavljeno 12 izvještaja protiv 12 lica nadležnom tužilaštvu, dok je i dalje najveći broj tih djela iz oblasti imovinskih delikata (krađa,teška krađa i oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari).

  Evidentirano je 13 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno pet izvještaja protiv osam lica, dok je iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno 10 predmeta, istakao je načelnik Zeković.

 

Na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 145 narušavanja javnog reda i mira, 151 prekršaj i 118 lica. Izdato je 175 prekršajnih naloga i podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naveo je načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

U strukturi prekršaja najčešći su ograničenje kretanja na određenom prostoru, vrijeđanje, tuča i fizički napad, uživanje opojnih droga i dr.

Dogodilo se 34 saobraćajnih nezgoda, ili za 38,2% manje u odnosu na isti period prošle godine. Nisu evidentirane saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, dok su evidentirane četiri sa lakšim povredama i 30 nezgoda sa materijalnom štetom. Poginulih lica u saobraćanim nezgodama nije bilo.

Registrovano je 1.413 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 34 vozača i 37 vozila. Sankcionisano je ukupno 1.264 lica.

Nije registrovano nijedno krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, dok ih je u upordnom periodu bilo pet, dodao je načelnik Čvoro.