Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Pripadnici MUP-a u akciji dobrovoljnog davanja krvi na području cijele Republike Srpske

| Banja Luka | Utorak, 04. avgust 2020.


       
    Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, na području cijele Republike Srpske,  organizovalo je dvodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je započela danas, a u okviru koje će krv darivati oko 400 pripadnika. 
    Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je da u ovoj akciji učestvuje 108 policisjih službenika iz Banjaluke.
     Načelnik Brkić je istakao da pripadnici MUP-a sve masovnije učestvuju u ovim akcijama, te podsjetio da je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi ove godine, u kojoj su učestvovali pripadnici MUP-a, bila organizovana povodom Dana policije, 4. aprila, a druga na zahtjev Zavoda za transfuzijsku medicinu.
       Brkić je naveo da se davanje krvi organizuje uz poštovanje svih epidemioloških mjera, te dodao da je među pripadnicima MUP-a veliki broj dobrovoljnih davalaca koji su krv davali od 40 do 50 puta, a veliki je broj i onih koji su krv dali više od 20 puta.
      Brkić je izrazio zadovoljstvo što su se akciji odazvali i pripadnici Policijske akademije.
Prema njegovim riječima, pripadnici MUP-a na ovaj način pokazuju humanost, da su u svakom trenutku spremni da pomognu građanima na bilo koji način.
       Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan izjavila je da je današnja akcija dobrovoljnog davanja krvi specifična po tome što se organizuje u svih 10 organizacionih jedinica Zavoda za transfuzijsku medicinu na nivou Republike Srpske. Ona je zahvalila svim pripadnicima MUP-a koji su u prethodnom periodu sarađivali, ističući da ovo nije prva akcija i da su se pripadnici MUP-a odazivali i u manjem broju kada je to bilo potrebno. Ona je istakla da će današnja akcija mnogo značiti za sve službe da se popune rezerve krvi koje se u ovim mjesecima manje popunjavaju zbog sezone godišnjih odmora.
     Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je da se danas 10. put odazvala akciji dobrovoljnog davanja krvi, naglasivši da je ovo human gest i da policija i na ovaj način treba da bude u službi građana.
        Vođa sektora u Policijskoj stanici Obilićevo u Banjaluci Igor Novaković, koji danas 23. put daje krv, izjavio je da svi trebaju pomoći koliko mogu, da davanje krvi ne boli, a nekome može spasiti život.