Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U mjesecu julu visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela

| Foča | Ponedeljak, 10. avgust 2020.

 

U Policijskoj upravi Foča, danas 10.08.2020.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul tekuće godine. Novinarima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Vasiljević Radenko, načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško.

Zamjenik Vasiljević je  istakao da je na osnovu svih parametara iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča, na zadovoljavajućem nivouIstakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te da je najviše krivičnih djela počinjenih u posmatranom periodu iz oblasti opšteg kriminaliteta.

Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano smanjenje narušavanja javnog reda i mira za 62,5 %, kao i broja prekršaja za 58,7%. Zabilježeno je 18 prekršaja , uručeno je 16  prekršajnih naloga dok je u dva slučaja podnesen Zahtjev za pokretanja prekršajnog postupka. Nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počinioca prekršaja kao ni prekršaja sa pet i više lica.

Načelnik Krunić je izjavio da su u mjesecu julu evidentirano smanjenje saobraćajnih nezgoda iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, odnosno da su zabilježene 24 saobraćajne nezgode što je za 25% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja saobraćajnij nezgoda 3 su sa nastradalim licima i 21 s/n sa materijalnom štetom. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok je 1 saobraćajna nezgoda sateško povrećenim licem,a dvije sa  lakše povređenim licima. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2020. godine iz saobraćaja je isključeno 42 vozača od čega 25 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 2 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, 10 zbog upravljanja pod dejstvom droga i 5 ostalo. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 16 vozila od čega 10 zbog isteka registracije preko 30 dana, a 6 zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.

U posmatranom periodu evidentirana su tri nasilja u porodici, od kojih su sva tri krivična djela shodno novim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Načelnik Krunić je ponovo uputio  apel svim vozačima i učesnicima u saobraćaju da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju puta, a sve iz razloga što je u prvoj sedmici avgusta mjeseca povećanje broja sabraćajnih nezgoda zbog povećanog intenziteta saobraćaja u toku turističke sezone. Napomenuo je da će iz tog razloga u narednom periodu biti povećano prisustvo policijskih službenika na putnim komunikacijama koje su u nadležnosti naše Uprave.

 

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije izjavio je da je u posmatranom periodu povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 31,6 %. Od ukupnog broja 23 kd je iz oblasti opšteg kriminaliteta, a 2 iz oblasti privrede.. Nadležnim tužilaštvima podneseno je  18 izvještaja protiv 18 lica. Maloljetnih izvršilaca nije bilo. Evidentirana su četiri krivična djela po nepoznatom izvršiocu od kojih  su dva krivična djela rasvetljena, pa koeficijent rasvetljenosti po NN izvršiocu iznosi  50%, dok koeficijent ukupne rasvetljenosti iznosi oko 92%.