Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

MUP-ov projekat će doprinijeti većoj bezbjednosti u saobraćaju u Banjaluci

| Banja Luka | Srijeda, 12. avgust 2020.

 

            Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Pametan sistem za detekciju i notifikaciju korištenja bezbjednosnog pojasa i mobilnog telefona“, jedan je od deset projekata, koji je izabran u konkurenciji od 58 pristiglih na poziv ‘’Inovacijski izazov – Banja Luka – grad budućnosti“, a čiju realizaciju će podržati UNDP, Grad Banja Luka i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

     Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je juče, 11.08.2020. godine na svečanoj promociji, u Banjaluci, predstavio ovaj projekat, koji će biti realizovan s ciljem da se utiče na savjesno ponašanje građana i time u gradu Banja Luka podigne nivo bezbjednosti saobraćaja uz upotrebu pametne video – bazirane tehnologije.

     U naselju Lazarevo 1 biće postavljena pametna kamera  za prepoznavanje upotrebe mobilnih telefona i nevezivanja pojasa, koja će biti povezana sa LED displejem, a podaci koje kamera evidentira smještaće se na server i mogu biti dostupni na portalu Grada Banja Luka kao Open Data. Ukoliko pametna kamera koja, takođe, prepoznaje registarske oznake vozila evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju bi se pored očitane registarske oznake vozila ispisalo upozorenje ‘’Vežite pojas’’ i/ili ‘’Ne koristite mobilni telefon’’. Na ovaj način će se na licu mjesta vozač kao i drugi učesnici u saobraćaju upozoravati na nepoštovanje saobraćajnih pravila koja u velikoj mjeri mogu ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju s namjerom da se na njih djeluje preventivno bez registrovanja ličnih podataka i sankcionisanja zbog prekršaja.

       Značajno je i to što će se na ovaj način evidentirati statistički podaci o broju i procentu vozila čiji vozači i suvozači ne koriste sigurnosni pojas te o broju vozača koji koriste mobilni telefon prilikom vožnje, Statistički prikaz vozila iz BiH klasifikovan po EURO standardu motora, Ukupan promet vozila po bilo kojem interval, te prosječna brzina vozila na lokaciji u bilo kojem intervalu

Za Republiku Srpsku i BiH, ovo je inovativno rješenje koje je potpuno primjenljivo na bilo kojoj drugoj lokaciji u bilo kojoj lokalnoj zajednici.

     UNDP, Grad Banja Luka i MNRVOID će finansirati nabavku opreme i obezbijediti infrastrukturu, dok će MUP RS sufinansirati projekat tako što će službenici Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije obezbijediti tehničko rješenje i softver za analizu, te instalaciju sistema.