Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U julu rasvjetljenost krivičnih djela 87%

| Banja Luka | Srijeda, 12. avgust 2020.

 

 

U Policijskoj upravi Banja Luka, 12.08.2020. godine, održana je redovna pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul 2020. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika PU Banja Luka Dragan Ćibić, načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio zamjenik načelnika PU Banja Luka, Dragan Ćibić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 161 krivično djelo, što je više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 159 krivičnih djela, te da se radi o neznatnom povećanju za 2 krivična djela. Zamjenik je istakao da je procenat ukupne rasvjetljenosti 87%.  Evidentirana su 154 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira ili 23% više u odnosu na prethodnu godinu. Nije bilo naraušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a povećanje od 29 prekršaja se odnosi na prekršaje koji su uočeni i sankcionisani od strane policijskih službenika, to jeste rezultat aktivnosti na terenu. Kada je oblast bezbjednosti saobraćaja u pitanju evidentirane su 352 saobraćajne nezgode, dok je u uporednom periodu evidentirano 332 saobraćajne nezgode, a povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda evidentirane su 3 saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom u kojima su život izgubila 3 lica, što je manje za 67% u odnosu na prošlu godinu kada je smrtno stradalo 7 osoba. Zamjenik Ćibić je istakao da su mjeseci jul i avgust statistički gledano mjeseci kada najviše lica strada u saobraćajnim nezgodama kako na području PU Banja Luka, tako i na području cijele RS. Takođe je istakao da smo u saradnji sa Upravom policije uspjeli zaustaviti taj negativan trend nizom preventivnih i represivnih akcija, kao i upotrebom savremenih uređaja dovesti stanje bezbjednosti na zadovoljavajući nivo, a sa tim aktivnostima će se nastaviti i u narednom periodu. 

Zamjenik Ćibić je uputio apel građanima da se pridržavaju propisa kako bi zaštitili svoj život i život drugih građana.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banja Luka se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je zamjenik načelnika uprave Dragan Ćibić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić izložio je najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u posmatranom periodu evidentirano 161 krivično djelo što je više za 1,3 % u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano 159 krivičnih djela.

Ukupno je riješeno 141 krivično djelo ili 87% a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljena su 44 krivična djela ili 67,7%.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 145 krivičnih djela, što je više za 11,5% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 130 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 87%.

Evidentirano je 70 krivičnih djela protiv imovine, što je manje za 16,7% u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 84 krivična djela protiv imovine. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela „Razbojništvo“. Načelnik Stojičić je istakao da su evidentirana 22 krivična djela „Teška krađa“ što je manje za 12% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 25 krivičnih djela.

Prijavljeno je 8 krivičnih djela protiv života i tijela, što je manje za 11,1 u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je bilo evidentirano 9 krivičnih djela. Evidentirano je 7 krivičnih djela „Tjelesna povreda“ i jedno krivično djela „Učestvovanje u tuči“, a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja kojima su obuhvaćena dva osumnjičena lica. Podnešeno je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Oduzeto je 46,78 grama marihuane, 21 gram kokaina, 5,36 grama amfetamina i 80 komada medicinskih droga. 

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 10 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu podnešeno 6 izvještaja protiv 7 osumnjičenih lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 112.000KM.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da je u mjesecu julu 2020. godine na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 114 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, više za 18,8%, u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 96 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i evidentirana su 154 prekršaja,  više za 23,2 % dok je u uporednom periodu evidentirano 125 prekršaja, a povećanje je rezultat rada policijskihslužbenika na terenu i sankcionisanja počinilaca zbog počinjenih prekršaja.

Evidentirano su 352 saobraćajne nezgode, više za 6% dok su u uporednom periodu bile evidentirane 332 saobraćajne nezgode. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa metarijalnom štetom.

 Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica, što je manje za 67% u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je smrtno stradalo 7 lica, 9 lica je teško povrijeđeno što je manje za 43,8% u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je bilo 16 teško povrijeđenih lica, 70 lica je lakše povrijeđeno, što je manje za 10,3% u odnosu na uporedni period kada je bilo 78 lakše povrijeđenih lica.

Iz saobraćaja je isključeno 113 vozila, 510 vozača, od kojih je 411 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 64 bez položenog vozačkog ispita, i iz ostalih razloga 35.

Na osnovu izloženog stanje bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području koje pokriva Policijska uprava Banja Luka se cjeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Stakić.