Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Smanjen broj krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda u mjesecu julu na području PU Zvornik

| Zvornik | Četvrtak, 13. avgust 2020.

 

prostorijama Policijske uprave Zvornik, 13.08.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić i inspektor u Sektoru policije Bojan Mirković, prezentovali rezultate rada za mjesec jul tekuće godine.

Zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić, istakao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće, napominjući da je u izvještajnom periodu smanjen broj krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira kao i saobraćajanih nezgoda u odnosu na uporedni period, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih najtežih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe, pripadnici PU Zvornik su u julu sproveli niz akcija republičkog, regionalnog i lokalnog karaktera kao i učestvovali u obezbjeđenju štićenih ličnosti i javnih skupova koji su protekli u miru i bez neželjenih posljedica.

Inspektor u Sektoru policije Bojan Mirković, istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da je u toku mjeseca jula 2020. godine evidentirano 57 narušavanja javnog reda i mira, što je za 10,9% manje u odnosu na uporedni period. U tim narušavanjima učestvovalo je 28 povratnika i šest maloljetnika. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu ( pet i više lica) nije bilo. 

Inspektor Mirković je dodao da je u mjesecu julu 2020. godine evidentirano 46 saobraćajnih nezgoda u kojima je 18 lica nastradalo. U tim nezgodama nije bilo smrtno stradalih lica, tri lica su zadobila teške tjelesne povrede dok je 15 lica lakše povrijeđeno. Iz saobraćaja je isključeno 36 vozila i 94 vozača, od čega su 73 vozača isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola a 10 vozača zbog vožnje pod dejstvom opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Takođe, inspektor Mirković je ponovio će PU Zvornik u sklopu kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“ i tokom avgusta mjeseca preduzimati niz preventivnih i represivnih aktivnosti u okviru navedene kampanje, kako bi očuvali postojeće stanje bezbjednosti u saobraćaju na ovom području ali i podigli isto na još veći nivo. 

U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić, istakao je da je u julu tekuće godine na području PU Zvornik evidentirano 56 krivičnih djela, što je za 3,4% manje u odnosu na uporedni period.

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 48, od kojih je riješeno 46 krivičnih djela ili 95,8%, dok je od 14 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 13 djela ili 86,67%. Ukupan broj prijavljenih lica je 61, od čega je 14 povratnika dok maloljetnika nije bilo.

U izvještajnom periodu evidentirano je 21 krivično djelo protiv imovine, što je za 30% manje u odnosu na uporedni period. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela protiv imovine iznosi 90,9%, dok rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 86,67%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u toku jula 2020. godine otkriveno je 18 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, od čega su četiri krivična djela i 14 prekršaja iz ove oblasti.

U toku jula 2020. godine, nije bilo evidentiranih maloljetnih počinilaca krivičnih djela.

U oblasti privrednog kriminaliteta, otkrivena su tri krivična djela, dok je u istom periodu evidentirano jedno krivično djelo iz ove oblasti.

Zamjenik načelnika Vladan Vasilić je na kraju dodao da je u julu mjesecu evidentirano 91 lice za koja se sumnja da je ilegalno prešlo državnu granicu, ali da nije bilo zabilježenih krivičnih djela kao ni narušavanja javnog reda i mira od strane ovih lica, a u navedenom periodu evidentirano je jedno krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“.