Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Doboj smanjen broj krivičnih djela protiv imovine

| Doboj | Petak, 14. avgust 2020.

 

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 14.08.2020. godine  održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Slobodan Radinković je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.

U mjesecu julu 2020. godine evidentirano je ukupno 111 krivičnih djela što je za 14,4 %  više u odnosu na isti mjesec prethodne godine (97). Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 84,9 %, dok stepen rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 75%.

Tokom jula mjeseca evidentirano je 41 krivično djela protiv imovine, odnosno 44,6 % u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela, što predstvalja smanjenje za 6,8% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 77  izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 71 lica. Od toga, 20 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok su dva maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela. 

Otkriveno je šest krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podnesen je jedan izvještaj protiv 3 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 1.973.000, 00 KM.

U posmatranom mjesecu evidentirana su 63 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru a najveći broj prekršaja se odnosi na prosjačenje i to 20, odnosno 31,7%. Nije zabilježen niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u kome je učestvovalo više od pet lica. 

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 88 saobraćajnih nezgoda a u istom mjesecu prošle godine 93 (smanjenje za 5,4%).  Dogodile su se dvije saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica, sedam lica je zadobilo teže a 34 lakše tjelesne povrede. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena 152 vozača dok je 18 vozača isključeno zboh odbijanja da se podrgnu provjeri na prisustvo opojnih droga u organizmu. Lišena su slobode zadržavanjem 23 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola.

U julu mjesecu evidentirano je 7 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici . U svim slučajevima žrtve nasilja su bile žene.

U navedenom mjesecu evidentirana su tri samoubistva (vješanjem, utapanjem i podmetanjem požara u kamionu).