Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U mjesecu julu koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela na području Policijske uprave Bijeljina iznosi 96%

| Bijeljina | Četvrtak, 20. avgust 2020.

 
      U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je danas redovna konferencija o rezultatima rada za mjesec jul tekuće godine. Na današnjoj konferenciji je rečeno,  da su u mjesecu julu  evidentirana ukupno 74 krivična djela, što je za oko 13% manje u odnosu na isti period 2019. godine.
 
      Zbog osnova sumnje da je 67 lica počinilo krivična djela, nadležnim tužilaštvima je podnesen 61 izvještaj.
 
      U strukturi krivičnih djela, najbrojnija su djela opšteg kriminaliteta koja čine čak 92% od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, zatim djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, privrede, te iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.
 
       Koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela  koji iznosi oko 96%, dok je koeficijent rasvjetljenosti po nepoznatom oko 92%.
 
      Na konferenciji, načelnik Policijske uprave Bijeljina posebnu zahvalnost iskazao je prema građanima koji su svojim svjesnim i odgovornim ponašanjem, te slušanjem naših savjeta u skladu sa svojim mogućnostima zaštitili ličnu imovinu u sezoni godišnjih odmora. U prilog tome govori činjenica, da smo u mjesecu iza nas za čak oko 40 % evidentirali manje krivičnih djela protiv imovine u odnosu na jul 2019. godine. Ponosno bih izdvojili podatak, da je koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela protiv imovine 100%.
      Na našem  području  a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i dalje  sprovodi se kampanja '' Vozi oprezno, putuj bezbjedno ''. Mjerenje   brzine na našim putevim u mjesecu avgustu  vrši pomoću mjernih  uređaja za kontrolu brzine kretanja u automatskom modu koji su  angažovani kao na magistralnim tako i na regionalnim i lokalnim putevima, a sve sa ciljem smirivanja brzine kretanja motornih vozila.
 
     Tokom mjeseca jula, evidentirane su 102 saobraćajne nezgode, od čega su 24 nezgode sa nastradalim licima. U navedenim nezgodama šest lica je teško povređeno, a 33 lakše povređeno.Tokom poteklog mjeseca a u cilju unapređenja stanja u saobraćaju, a sve u okviru svoje zakonske nadležnosti, iz saobraćaja su isključena 42 vozila i 234 vozača.
 
      U mjesecu iza nas zabilježeno je osam migranata koji su ilegalno prešli granicu, dok je u julu 2019. godine evidentirano 58 migranata.
 
        Od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata najviše ih je poreklom iz Maroka.
Neophodno je istaći da nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koji su počinjeni od strane migranata.