Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Služen parastos i položeni vijenci povodom 28 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije

| Banja Luka | Nedelja, 01. novembar 2020.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević prisustvovali su danas u Centru za obuku MUP-a Srpske u Zalužanima služenju parastosa povodom 28 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije.

Ministar Lukač je rekao da je u vrijeme formiranja ovog oreda 1992. godine bio među prvima koji je došao u jedinicu upravo na današnji dan.

 „Danas obilježavamo i sjećamo se naših heroja, naših junaka koji su dali živote u ovoj jedinici za stvaranje Republike Srpske. To je naša obaveza i naš zavjet prema njima, da ih nikada nećemo zaboraviti i sve ono što su radili, a bili su istinski junaci i heroji“, rekao je ministar Lukač.

Predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije Zoran Krajnović podsjetio je da je odred formiran 1. novembra 1992. godine u Banjaluci, sa osnovnim ciljem i zadatkom da čuva i sačuva Republiku Srpsku.

Krajnović je rekao da je Republika Srpska nastala kao i sam odred, u teškim ratnim vremenima.

„Odred je prošao kroz sva ratišta u svim zonama odgovornosti gdje je i Vojska Republike Srpske tada držala teritoriju“, podsjetio je Krajnović.

On je dodao da je odred aktivno učestvovao samostalno u diverzantsko-izviđačkim akcijama i sa drugim odredima u sadejstvu aktivno čuvao i branio Republiku Srpsku.

Krajnović je rekao da je ovaj odred imao 511 pripadnika, od kojih je oko 200 teže ili lakše ranjeno, dok je 13 pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije izgubilo živote u odbrani Republike Srpske.

Vijence kod spomen-ploče pored ministra Lukača i direktora Kostreševića, položili su i komandant Specijalne antiterorističke jedinice Goran Balaban sa pomoćnikom i zamjenikom komandata, te predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije Zoran Krajnović zajedno sa veteranima ovog odreda.

Pripadnici Šestog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od najvažnijih akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, zauzimanje kote 850 na Žuči na sarajevskom ratištu, te učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

O hrabrosti pripadnika Šestog odreda, ratnom putu i borbama koje su njeni pripadnici vodili na najtežim ratištima svjedoči i film „Naprijed do pobjede“.

Tradiciju Šestog odreda Specijalne brigade policije baštini Specijalna antiteroristička jedinica policije MUP-a Republike Srpske.